Η απόφαση της Θέρμης & του Θερμαϊκού για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων

ΤΑΤΙΑΝΟΣ ΜΑΓΓΟΣΤα Τσαϊρια του Πλαγιαρίου προτείνει ως πιθανότερο χώρο δημιουργίας καταυλισμού προσφύγων το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης, μετά από πρόταση του δημάρχου Θ. Παπαδόπουλου.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά στην Περαία, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ και δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος η περιοχή ταιριάζει επειδή ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόσθεσε μάλιστα και το επιχείρημα ότι όταν οι μετανάστες αποφασίσουν να φύγουν θα έχουν δίπλα και το αεροδρόμιο για να πάρουν το αεροπλάνο.
Η πρόταση του δημάρχου Θέρμης, βρήκε όλες τις δημοτικές παρατάξεις θετικές και την δέχτηκαν με ανακούφιση, μια και το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων είναι μια καυτή πατάτα που κανείς τους δεν επιθυμεί να κρατήσει.
Από την άλλη πλευρά τώρα, μετά την απόφαση της Θέρμης ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης (που προέρχεται από τη Μηχανιώνα) έχει πάρει  πρόσφατα απόφαση – ψήφισμα να καταναμεθούν ισομερώς οι πρόσφυγες σε όλους τους δήμους της Ελλάδας μετά από πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης.
Μάλιστα υπολογίστηκε ότι έτσι αντιστοιχούν περίπου 150 πρόσφυγες σε κάθε δήμο της Ελλάδας.
Σε μια τέτοια περίπτωση δε χρειάζεται καταυλισμός (σύμφωνα με το σκεπτικό του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού) και άρα οι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια. Με την πρόταση διαφώνησε η παράταξη της ‘Συμπολιτείας» που καταψήφισε.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός  -όπως και ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε όταν ρωτήθηκε- ότι παρόλο που υπήρχαν αντιδράσεις από τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτη, δεν έγινε ούτε μια προσπάθεια συννενόησης και κοινής απόφασης στα πλαίσια τουλάχιστον μιας διαδημοτικής συνεργασίας στο καυτό ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων.
Χαρακτηριστικά τόνισε ότι ο δήμος Θερμαϊκού μέχρι τότε δεν είχε πάρει καμιά απόφαση δημοτικού συμβουλίου για το ίδιο θέμα.
Είναι προφανές ότι ο δήμος Θερμαϊκού διαφωνεί με την απόφαση της Θέρμης κάτι που έφερε σε αντιπαράθεση τους δυο δημάρχους.

Το επιχείρημα της Θέρμης ότι η περιοχή των  Τσαϊριών είναι κατάλληλη την φέρνει αντιμέτωπη με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που θεωρούν ότι το μέρος αυτό είναι εντελώς ακατάλληλο, γεμάτο κουνούπια, ένα έλος στην κυριολεξία χωρίς δέντρα και χωρίς υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης.

Επιπλέον τα έξοδα για τη διαμόρφωση του χώρου θα είναι μεγάλα και χρονοβόρα.

Οι καταστηματάρχες της παραλίας στην Περαία, τους Ν. Επιβάτες και της Αγ. Τριάδας είναι αντίθετοι με την χωροθέτηση που προτάθηκε από τη Θέρμη και φοβούνται ότι θα υπάρχει πτώση της τουριστικής κίνησης.

Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι με την απόφαση αυτή η Θέρμη «πετά» το μπαλάκι στην Περαία που βρίσκεται σαφώς πιο κοντά στην επίμαχη περιοχή από οποιοδήποτε σημείο του δήμου Θέρμης.

Εύλογο είναι το ερώτημα: Η Περαία (που σημειωτέον έχει πολλούς ψηφοφόρους) αν ανήκε στο δήμο Θέρμης, θα έπαιρνε ο δήμαρχος Θέρμης μια τέτοια απόφαση ή θα ανακάλυπτε ότι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο;
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν την πρόταση του Θερμαϊκού ή το πιο πιθανό είναι να γίνει μεγάλος καταυλισμός στα Τσαϊρια του Πλαγιαρίου του Δήμου Θέρμης;

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s