Συνέντευξη του Γ. Καριώτη, δημοτικού σύμβουλου Δήμου Θερμαϊκού

Καριωτης2Είναι γέννημα θρέμα Επιβατιανός, ασχολείται με τα τοπικά κοινά, εκλέγεται εδώ και πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος, ασχολείται ιδιαίτερα με τον πολιτισμό και έχει μια μόνιμη παρεμβατική διάθεση σε διάφορα θέματα.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί τοποθετείται πάνω σε ζητήματα του δήμου και λέει ανοικτά τη γνώμη του για όλους και για όλα.
Ο λόγος για τον Γιώργο Καριώτη, που φιλοξενούμε στο τεύχος αυτό μαζί με τη δημόσια τοποθέτησή του όσον αφορά την διοίκηση του δήμου μας.

Ποια η γνώμη σας για την νέα Δημοτική Αρχή; Είστε ευχαριστημένος;

Πρώτα πρώτα να ευχαριστήσω τον «ΔΗΜΟΤΗ» μια ανεξάρτητη τοπική εφημερίδα και φωνή για τη φιλοξενία αυτή.
Και έρχομαι στην ερώτησή σας.
Μετά από πλήρη απραξία 8 ετών, βλέπουμε όλοι ότι υπάρχει μια κινητικότητα. Στο μέτρο του εφικτού είμαι ευχαριστημένος. Δουλεύουμε όλοι. Δεν έχουμε βέβαια κανένα μαγικό ραβδάκι να αλλάζουμε τα πάντα αμέσως, όμως είμαστε αποφασισμένοι ν’ αλλάξουμε πάρα πολλά.

Πείτε μας τη γνώμη σας για τον Δήμαρχο, κύριο Μαυρομάτη.

Είναι θετική, έχει τα χαρακτηριστικά ενός συνετού Δημάρχου. Είναι δραστήριος και παίρνει γρήγορα τις αποφάσεις του. Είναι φοβερά επικοινωνιακός. Ξέρει ν’ ακούει τις γνώμες των συνεργατών του και των πολιτών του Δήμου. Το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό για τον πολίτη και είναι γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα στάση της Αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, κύριου Τσαμασλή;

Ο κύριος Τσαμασλής είναι εύστροφος, χρησιμοποιεί άριστα τον λόγο, τεκμηριώνει τις απόψεις του σύμφωνα με την σκοπιά του. Ξέρει τους κανόνες της πολιτικής. Είναι ένα μοντέλο, θα τον χαρακτήριζα, του κλασικού πολιτικού της μεταπολίτευσης που δεν ξεφεύγει εύκολα από την κομματική του πειθαρχία.
Η αντιπολίτευση που ασκεί, κατά τη γνώμη μου, είναι ήπια, συγκαταβατική πολλές φορές. Βέβαια έχει την ατυχία να εξηγεί κάθε τόσο ότι αυτός δεν έχει σχέση με την προηγούμενη διοίκηση. Το γεγονός ότι αποχωρεί πρόωρα από τα συμβούλια ή απουσιάζει συχνά, θεωρώ ότι δεν βοηθάει πολύ στην ενεργητικότητα της ομάδας του.

Για την «Συμπολιτεία» του κύριου Κουζινόπουλου, δυο λόγια.

Είναι μια θετική παρουσία, μαχητική, που ανεβάζει τις εντάσεις στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Βρίσκει θέματα και τα φέρνει στην επιφάνεια, όμως τα περισσότερα από αυτά, καθημερινά δρομολογούνται και από την συμπολίτευση (κάμπινγκ, κεραίες, κοινωνικό ιατρείο, βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες).
Η προσπάθεια της ομάδας της συμπολιτείας και ο έλεγχος που μας ασκεί εμάς (διοίκηση) είναι χαρά και ένα είδος πρόκλησης θα έλεγα, ώστε να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι στις αποφάσεις μας.

Για την παράταξη της κυρίας Μώραλη, τι έχετε να πείτε;

Κάνει τον αγώνα της με τον δικό της τρόπο, τις δικές της σκέψεις, στα πλαίσια της λογικής της ιδεολογίας της. Σαν άτομο μού είναι συμπαθής, όμως δεν συμφωνώ στο ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχουν στενές κομματικές γραμμές.

Κύριε Καριώτη, πολλοί περίμεναν ότι ο κύριος Μαυρομάτης θα σας χρησιμοποιούσε πιο ουσιαστικά στη νέα διοίκηση. Προς έκπληξή μας είδαμε ότι απέφυγε να σας δώσει μια θέση αντιδημάρχου ή έστω μια θέση προέδρου. Απέφυγε ακόμα να σας τοποθετήσει σαν μέλος στις τόσες επιτροπές που δημιούργησε. Ειδικά στον τομέα του Πολιτισμού θα μπορούσε να σας τιμήσει με μια θέση λόγω της πείρας και των γνώσεών σας. Εξάλλου και η προηγούμενη διοίκηση έχει αναγνωρίσει το πνευματικό σας έργο στο παρελθόν.

Δεν έχω κανένα παράπονο. Όποιος μπορεί να προσφέρει το κάνει και χωρίς να κατέχει μία τυπική θέση. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα μετά από τόσα χρόνια παρουσίας μου, να ασκήσω διοίκηση και να υλοιποιήσω τις δικές μου σκέψεις ειδικά στον πολιτισμό. Όμως, πρακτικά σήμερα, δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό, μιας και ειδικές συνθήκες δεν μου το επιτρέπουν. Είμαι χαρούμενος που επέλεξε ο κύριος Μαυρομάτης μια νέα Δημοτική Σύμβουλο, γεμάτη θέληση για τη θέση του προέδρου του ΔΗΠΠΑΚΥΘ. Είμαι δίπλα της και σ’ ό,τι χρειαστεί κοντά της. Όλη η ομάδα του πολιτιστικού αποτελείται από ξεχωριστά άτομα που έχουν γνώσεις στον τομέα τους.

Μα σε σχέση με τους άλλους οργανισμούς, το ΔΗΠΠΑΚΥΘ έμεινε πίσω, δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και πολλές από αυτές έχουν καταργηθεί (φεστιβάλ ταινιών).

Διαφωνώ, δεν είναι έτσι. Ο οργανισμός κάνει ανασυγκρότηση στο διοικητικό του μέρος. Είχαμε μετατάξεις διοικητικών (θεατρολόγων, ιστορικών). Θέλαμε το χρόνο μας. Το ΔΗΠΠΑΚΥΘ σας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Θα έχουμε ένα γεμάτο καλοκαίρι με εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα που θα κυκλοφορήσει, θα σας το αποδείξει και όσον αφορά στο φεστιβάλ, δεν έχει καταργηθεί, απλά θα αναβαθμιστεί και δεν θα βγει από το πρόγραμμά μας.

Πόσο άνετα νιώθετε στην ομάδα του κυρίου Μαυρομάτη; Νιώθετε ότι είστε αποδεκτός;

Νιώθω άνετα επειδή ξέρω ότι μπορώ να προσφέρω όπου χρειαστεί. Ποτέ μου δεν έχω μεταθέσει ευθύνες, πάντα αναλαμβάνω τις υποχρεώσεις μου στον τομέα που με επέλεξαν. Νιώθω άνετα επειδή βρίσκομαι σε ένα λειτουργικό πλαίσιο που μου επιτρέπει να είμαι αποδοτικός και ελεύθερος στην έκφραση των προσωπικών μου απόψεων χωρίς καμιά παρέμβαση και κριτική από κανέναν, γεγονός που το εκτιμώ.

Είστε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα πορεία σας σαν μέλος της διοίκησης του Δήμου; Λακκούβες, νερά και πλημμύρες, υψηλά δημοτικά τέλη, κοινωνική πολιτική.

Ευχαριστημένος ποτέ δε θα πρέπει να είναι ένας πολίτης, πάντα θα πρέπει να διεκδικεί το καλύτερο. Πιστεύω ότι η νέα διοίκηση προσπαθεί και είναι εμφανές αυτό σε όλους. Η καθαριότητα μπήκε σε πρόγραμμα, τα φρεάτια καθαρίστηκαν, μπαλώνουμε τις λακκούβες και κάνουμε ασφαλτοστρώσεις. Οι εργάτες του Δήμου βγήκαν όλοι προς τα έξω, τους βλέπουμε να δουλεύουν συντονισμένα. Έχουμε τιμηθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων, κάτι γνώριζαν οι πολίτες. Κάποιους απέρριψαν, κάποιους μας τίμησαν. Πιστεύω ότι πάμε καλά και θα πάμε καλύτερα αλλιώς θα κριθούμε κι εμείς. Λάθη είναι φυσικό να κάνουμε όμως είμαστε προσεκτικοί και καλοπροαίρετοι. Ο δήμαρχος αφιερώνει επιπλέον χρόνο και κάθε τόσο καλεί τις ομάδες και τις επιτροπές και τις συντονίζει ασκώντας την κριτική του.

Ο Δήμος πρόκειται να εκδόσει εφημερίδα που θα κοστίζει πάνω από 50.000ευρώ το χρόνο. Υπάρχουν αντιδράσεις που την αποκαλούν «Η Εφημερίδα του Δημάρχου». Ποια είναι η γνώμη σας;

Μετείχα στο παρελθόν στην επιτροπή δεοντολογίας μιας άλλης εφημερίδας του Δήμου, της «Φωνής». Έχω εκδόσει εφημερίδες  και έχω μια καλή σχέση με τον Τύπο και τα έντυπα.
Θα καλωσορίσω μια εφημερίδα του Δήμου που θα έχει πρωταρχικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, όχι με μονόπλευρη ενημέρωση και όχι σαν κάποιο προπαγανδιστικό έντυπο (κάτι που δεν είναι στις προθέσεις της διοίκησης), θα πρότεινα να δοθούν σελίδες (αναλογικά) στις παρατάξεις που μετέχουν στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και να εκφράζουν και αυτές τις απόψεις τους επιμελούμενες τις σελίδες αυτές. Θα είμαι ο πρώτος που θα καταγγείλω φαινόμενα ματαιοδοξίας και προβολής συγκεκριμένων προσώπων. Το κόστος της εφημερίδας δεν θα επιβαρύνει τον πολίτη. Οι διαφημίσεις θα καλύψουν πιστεύω το κόστος των εκδόσεων.

Σε ποιον τομέα, κατά την γνώμη σας, θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα η σημερινή διοίκηση;

Στην κοινωνική πολιτική. Σήμερα οι συμπολίτες μας ζουν σε ένα κλίμα στεναχώριας, σε ένα κλίμα αγωνίας λόγω των οικονομικών τους. Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να τους συμπαρασταθεί και όπου μπορεί να τους απαλύνει. Ο Δήμος θα πρέπει να είναι σύμμαχός τους και να διεκδικεί συνέχεια γι’ αυτούς. Δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε την πλάτη μας σε άστεγο, σε πεινασμένο, σε φτωχό, σε γέρο, σε παιδί, σε άνεργο. Δεν είναι δυνατόν να τους πιέζουμε με υψηλά δημοτικά τέλη. Εδώ θα πρέπει να δείξουμε ανοχή.

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s