Ι.Κ.Ε. Νέος, εκσυγχρονισμένος τύπος εμπορικής εταιρίας

Γράφει η
ΑΝΘΗ Τ. ΚΑΣΚΑΜΑΝΙΔΟΥ
Δικηγόρος παρ’ Εφέταις,
Μ.Δ.Ε.
τηλ. 2310 287711 &
23920 20006

Πρόσφατα, θεσμοθετήθηκε ένας καινούργιος τύπος εμπορικής εταιρίας, η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε.), με στόχο να εξυπηρετηθεί κυρίως η μικρομεσαία επιχείρηση. Η εταιρία αυτή λειτουργεί σαν μια μικρή ανώνυμη εταιρία, έχει δηλαδή ως βασικό χαρακτηριστικό της ότι οι μέτοχοι δεν έχουν προσωπική ευθύνη για τις ενέργειες και τα χρέη που δημιουργεί η εταιρία. Ωστόσο, ο νέος εταιρικός τύπος είναι απλός, πιο ευέλικτος και με πιο ξεκάθαρο νομικό καθεστώς σε σχέση με τους υπάρχοντες τύπους εταιριών σε ζητήματα όπως ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, ο τρόπος εισόδου μελών, το είδος του κεφαλαίου κλπ. Οι μέτοχοι έχουν συγχρόνως την ευχέρεια να επιλέξουν τον τρόπο διανομής των μεριδίων, των κερδών αλλά και των υποχρεώσεων, ανάλογα με τις επιδιώξεις τους.
Με την Ι.Κ.Ε. απλοποιήθηκε επιτέλους σημαντικά η διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρίας και δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αρχίσουν πολύ γρήγορα την επιχείρησή τους και με σχεδόν μηδενικό κεφάλαιο (μόλις 1 ευρώ). Η Ι.Κ.Ε. μπορεί να ιδρυθεί μέσα σε λίγες μέρες (ακόμα και ως μονοπρόσωπη), με ιδιωτικό έγγραφο (καταστατικό), το οποίο κατατίθεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) μέσω των Επιμελητηρίων ή των ΚΕΠ. Αποφεύγεται έτσι η μεσολάβηση συμβολαιογράφου και οι δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ, που ως τώρα ανέβαζαν το κόστος ίδρυσης. Μάλιστα, ορισμένες από τις προβλεπόμενες δημοσιεύσεις μπορούν να γίνονται και μέσω της ιστοσελίδας της εταιρίας. Πολύ χρήσιμη είναι, επίσης, η πρόβλεψη ότι οι εταίροι δεν είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, παρά μόνο το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη διαχείριση της εταιρίας. Σημαντική καινοτομία της νέας εταιρίας αποτελεί το γεγονός ότι τα μέλη της μπορούν να μην εισφέρουν μετρητά προκειμένου να γίνουν μέτοχοι, αλλά να πληρώσουν σε είδος, είτε με την προσωπική τους εργασία είτε παρέχοντας εγγυήσεις για χρέη της εταιρίας. Μπορούν, ακόμα, να προσφέρουν υπηρεσίες ή να αναλάβουν κάποιες εργασίες, οι οποίες κοστολογούνται αναλόγως και ισοδυναμούν με εταιρική εισφορά. Από λογιστική άποψη, η Ι.Κ.Ε. αντιμετωπίζεται όπως η Ε.Π.Ε. και η Α.Ε.. Φορολογείται με συντελεστή 26% ενώ στα διανεμόμενα κέρδη γίνεται παρακράτηση 10%, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων.
Ήδη παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τις Ι.Κ.Ε., οι οποίες φαίνεται πως θα αντικαταστήσουν στην πράξη τις Ε.Π.Ε. και τις μικρές Α.Ε.. Φαίνεται να τις προτιμούν οι νέοι επιχειρηματίες αλλά και οι παλιότεροι, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν πλέον την μετατροπή της εταιρίας τους σε Ι.Κ.Ε. χάρη στα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει και στην ευελιξία που παρέχει.

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s