Μεγάλη γιορτή στήθηκε από την Ακαδημία Οίνου & Αμπέλου στην Επανομή

Χρήστος Στύλος, πρόεδρος της Ακαδημίας

Ο «ΔΗΜΟΤΗΣ» ήταν εκεί.

Μεγάλη γιορτή στήθηκε από την Ακαδημία Οίνου & Αμπέλου στην Επανομή το βράδυ της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου 2013 στην ταβέρνα «Φάρος» στην παραλία της Επανομής.

Ο πρόεδρος Χρήστος Στύλος είχε μεγάλη διάθεση, αστείρευτο χιούμορ και πολλά κέφια.

20130222-DSC_1531

Οι οινοπαραγωγοί μέλη της Ακαδημίας

Τα μέλη της Ακαδημίας μας εξήγησαν τη διαδικασία της οινογνωσίας. Υπήρχαν 9 παραγωγοί, που είχαν τοποθετήσει σε αριθμημένα μπουκάλια τα κρασιά τους. Το κοινό διάλεγε στην τύχη έναν αριθμό και τα μέλη σερβίριζαν μια μικρή ποσότητα κρασιού στο ποτήρι όλων των καλεσμένων, οι οποίοι με τη σειρά τους δοκίμαζαν και βαθμολογούσαν σε ειδικό έντυπο το χρώμα- διαύγεια, το άρωμα και τέλος τη γεύση-επίγευση του δείγματος. Κατόπιν άθροιζαν τους πόντους του κάθε παραγωγού. Ανάμεσα στα διαφορετικά κρασιά, έτρωγες και μια μπουκίτσα ψωμί για να «καθαρίσει» το στόμα και δοκίμαζες το επόμενο. Όταν περνούσαν από τα ποτήρια του κοινού όλα τα κρασιά παρέδιδε ο καθένας μας τη βαθμολογία του επώνυμα. Βλέπετε δεν κρίνονται μόνο τα κρασιά, αλλά και οι γευσιγνώστες. Όποιος κατάφερνε να βρει τουλάχιστον τα 3 πρώτα κρασιά που θα βραβεύονταν με τη σειρά που ψηφίστηκαν έπαιρνε και το βραβείο του γευσιγνώστη.Ο διαγωνισμός είναι αδιάβλητος και δε χωρά αμφισβήτηση. Οι κριτές και οι επιτροπές αυστηροί.

20130222-DSC_1517

Δημήτρης Χαλιάπας, γεωπόνος αντιπρόεδρος

«Το 2012 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα κρασιά» είπε ο Δημήτρης Χαλιάπας, γεωπόνος και πρωτεργάτης της Ακαδημίας, από τους πρωτοπόρους της αμπελουργίας στην Επανομή φίλος και συνεργάτης του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. «Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου και τα κρασιά που παρήχθησαν ήταν ποιοτικά και πλούσια σε σάκχαρα και αρώματα» συνέχισε ο κ. Χαλιάπας στην ομιλία του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι τρεις κρατήρες (ποτήρια) είναι: Ο πρώτος για την υγεία, ο δεύτερος για τον έρωτα και ο τρίτος για τον ύπνο.

20130223-DSC_1554

Στέλιος Στράβας

20130223-DSC_1543Φυσικά δεν έλειψαν τα πειράγματα και το κέφι απογειώθηκε με χορό και τραγούδι, ειδικά όταν πήρε το μικρόφωνο ο Στέλιος Στράβας.

Με τη λήξη της ψηφοφορίας έγινε και το σχετικό exit poll για το ποιο κρασί θα πάρει το βραβείο. Το αποτέλεσμα ήταν να προκριθούν το Νο 9 και το Νο6.

Πράγματι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα απόδείχτηκαν σωστά. Έτσι βραβεύτηκαν:

1ο βραβείο, Γρηγόρης Λάτσιος

Το κρασί Νο9 του παραγωγού κ. Γρηγόρη Λάτσιου πήρε την πρώτη θέση. Το κρασί Νο4 του κ. Στέφανου Τσιόπουλου τη δεύτερη και το κρασί Νο9 του κ. Δημήτρη Χαλιάπα την τρίτη θέση. Καλύτεροι γευσιγνώστες (που βρήκαν τους νικητές) ήταν ο κ. Μενεξεάδης και η κ. Κίτσιου με τον πρώτο να κερδίζει το βραβείο εφόσον είχε πετύχει την πρόβλεψη ακόμη και του πέμπτου κρασιού.

Κωνσταντίνα Νάνου

Εντύπωση έκαμνε ένας πίνακας της ζωγράφου Κωνσταντίνας Νάνου που τοποθετήθηκε δίπλα στην είσοδο ειδικά για την περίσταση

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Αθανάσιος Μπαλασάς και Αντώνιος Βουδούρης καθώς και ο Τατιανός Μάγγος εκδότης του «Δημότη» που μαζί με τον πρόεδρο κ. Χρήστο Στύλο απένειμαν βραβεία.

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s