Λεφτά υπάρχουν – για ‘Ακη, Μαντέλη κι άλλους 108 «πρώην»

Της Μαρίνας Μάνη
Πηγή:www.capital.gr

Την χαριστική βολή στην βαριά τραυματισμένη εικόνα του πολιτικού κόσμου δίνουν οι 110 πρώην εθνοπατέρες και εθνομητέρες, με τη δικαστική διεκδίκηση αναδρομικών που ανέρχονται σε εκατομμύρια  ευρώ, στη χειρότερη στιγμή για τους «απλούς» πολίτες αυτού του τόπου.

Σε περιπτώσεις δε όπως του Ακη Τσοχατζόπουλου ή του Τάσου Μαντέλη –οι οποίοι ανήκουν στους «διεκδικητές»– οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και η οργή, πολύ απλά, ξεχειλίζει.Ο κατάλογος περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα, όπως των Π. Δούκα, Λ. Ζαγορίτη, Γ. Ανωμερίτη, Αλ. Χρυσανθακόπουλου (σ.σ. επανεξελέγη με το ΛΑΟΣ), Νόρας Κατσέλη, Θ. Κολιοπάνου, Ελισάβετ Παπαζώη, Γ. Καψή, Απ. Ανδρεουλάκου, Σοφίας Καλαντζάκου, Σ. Τσιτουρίδη, Δ. Τζαμτζή, Αρ. Σταθάκη. Άπαντες ήταν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ορισμένοι επιδιώκουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Όλοι τους μιλούν για νόμιμες διεκδικήσεις και παραπέμπουν σε αποφάσεις της Βουλής που οι ίδιοι (ή οι προκάτοχοί τους) ψήφισαν για τους εαυτούς, επαναφέροντας στο προσκήνιο το γνωστό ρητορικό ερώτημα εάν το νόμιμο είναι και ηθικό.

Νομοθέτησαν για τους εαυτούς τους

Πώς προκύπτει το νόμιμο; Από την εξής «λεπτομέρεια»: Η Αναθεωρητική Βουλή του 1975 ενέκρινε το Ζ΄ Ψήφισμα που, σε απλά λόγια, εξισώνει τις αποδοχές των βουλευτών μ’ εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Έκτοτε, αν και η Βουλή έγινε τρεις φορές Αναθεωρητική για να τροποποιήσει το Σύνταγμα (1986, 2001, 2008) κανένας βουλευτής κανενός κόμματος δεν έθεσε θέμα αλλαγής αυτού του Ζ΄ Ψηφίσματος. Κι αφού αυτό παραμένει εν ισχύ, κάθε φορά που δίνονται αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών, ακολουθεί η ανάλογη διαδικασία για τους «300» και τους προκατόχους τους.

Ηγούνται οι «πρώην» διότι δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος

Διευκρίνιση: Οι εν ενεργεία βουλευτές απέφευγαν πάντοτε να ηγηθούν των αιτημάτων «εξίσωσης» των αμοιβών τους με τις δικαστικές φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.  Κάθε φορά που ανέκυπτε θέμα, το «κάρο» αναλάμβαναν να το σύρουν οι πρώην (είτε είχαν συνταξιοδοτηθεί, είτε όχι) και δη αυτοί που είχαν εγκαταλείψει κάθε φιλοδοξία επιστροφής στα έδρανα. Όπως είναι προφανές, από τις «νίκες» των πρώην ωφελούνταν πάντοτε και οι νυν.

Η εν λόγω διεκδίκηση αφορά τις διαφορές των αποδοχών τους που δεν τους δόθηκαν «παρανόμως», όπως ισχυρίζονται στις αγωγές τους, μετά την αύξηση των μισθών των δικαστικών λειτουργών την οποία είχε αποφασίσει το Μισθοδικείο το 2006.

«Σας καταργήσαμε το επαγγελματικό ασυμβίβαστο»

Οι περισσότερες αγωγές «έπεσαν» το 2008, όταν ο τότε  υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα για «εξίσωση» των αποδοχών, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση που είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια της στη χώρα –και υπολογίζοντας, βεβαίως, τις αντιδράσεις που θα ξεσπούσαν.

Ως επιχείρημα για την μη ικανοποίηση του αιτήματος η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει την κατάργηση του Συνταγματικού άρθρου περί «επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών», που έδωσε στους «300» την δυνατότητα να ασκούν κανονικά το επάγγελμά τους –δηλαδή να έχουν δύο (τουλάχιστον) πηγές εισοδήματος.

Πρωτοστάτησαν

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ μάλιστα είχαν δραστηριοποιηθεί πρώτοι οι Ηλίας Παπαηλίας και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου –ο οποίος ωστόσο στις εκλογές του 2009… επανεξελέγη βουλευτής, έγινε υπουργός Δικαιοσύνης και δεν προχώρησε σε αγωγή.

Από τη ΝΔ πρωτοστάτησαν ο Κώστας Καραμπίνας, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας (ο οποίος στη συνέχεια μεταπήδησε στο ΛΑΟΣ) και η Σοφία Βούλτεψη.

Τα επικριτικά δημοσιεύματα της εποχής για την διεκδίκηση των αναδρομικών τα αντιμετώπιζαν με δύο επιχειρήματα. Σύμφωνα με το πρώτο, «όλοι έχουν δικαίωμα να διεκδικούν δεδουλευμένα  που τους ανήκουν». Το δεύτερο αφορούσε… τις χρυσές αποδοχές τ

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s