Στα κοιμητήρια Θέρμης το αποτεφρωτήριο!

Στα κοιμητήρια Θέρμης το αποτεφρωτήριο!Σε ιδιόκτητο χώρο, στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη  θα δημιουργηθεί το αποτεφρωτήριο που προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έκταση συνολικά 500 στρεμμάτων, που σήμερα λειτουργεί ως φυτώριο. Σε τμήμα αυτής της έκτασης θα στηθεί…

ένα οίκημα περίπου 600 τ.μ., όπου θα στεγαστούν οι απαραίτητες λειτουργίες. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ του αρμόδιου αντιδημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, για να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα χαρακτηρισμού της έκτασης. «Θεωρώ ότι η δημιουργία αποτεφρωτηρίου είναι θέμα πολιτισμού. Είναι ντροπή το 2011 στη χώρα μας να συζητάμε ακόμη για την κατασκευή του. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι πρωτοπόρος στην όλη προσπάθεια, αφού έχει το ευτύχημα να διαθέτει ιδιόκτητο χώρο, ο οποίος, μάλιστα, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος», τονίζει στον Αγγελιοφόρο ο κ. Ζέρβας.

Μέχρι να εκδοθεί το απαραίτητο προεδρικό διάταγμα, το αρμόδιο Τμήμα Αρχιτεκτονικού του δήμου θα προετοιμάσει μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μία τοπογραφική αποτύπωση. Στον προϋπολογισμό του δήμου έχει συμπεριληφθεί κονδύλι ύψους 30.000 ευρώ για την τελική μελέτη, ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου θα κοστίσει περί τα 2 ή 3 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, όσοι επιθυμούν τη μετά θάνατον αποτέφρωση πρέπει αναγκαστικά να πάρουν το δρόμο της… ξενιτιάς. Η καύση αυτών που κατοικούσαν στην Ελλάδα και εν ζωή είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν μετά το θάνατό τους γίνεται αποκλειστικά στο εξωτερικό, και κυρίως στη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με υπευθύνους γραφείων τελετών, που αναλαμβάνουν τη μεταφορά και τη διοργάνωση, το κόστος της καύσης ξεπερνά εν μέρει το κόστος της ταφής και ανέρχεται σε περίπου 4.000 ευρώ.

Το αποτεφρωτήριο θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας, ενώ «απαντά» σε ένα αίτημα που εδώ και χρόνια υποβάλλουν ως παράπονο όσοι επιθυμούν την καύση μετά το θάνατό τους.

Ήταν ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, όσο ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση και έφυγε από τη ζωή η σύζυγός του, καθώς είχε εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s