Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ύπατη Αρμοστεία προγραμματίζει διάφορες εκδηλώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, και στην Ελλάδα, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), να αναδείξει το δράμα που ζουν εκατομμύρια ξεριζωμένοι συνάνθρωποί μας και τη βοήθεια που έχουν ανάγκη.

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους.

Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.

Για να τιμήσει την ημέρα αυτή και τη φετινή 60ή επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Υ.Α. ξεκινά εξάμηνη εκστρατεία με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κοινού με ιστορίες προσφύγων και άλλων βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων, που θα συνδυαστούν και με το ξεκίνημα μιας Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, με σκοπό την καλλιέργεια κλίματος αλληλεγγύης, σεβασμού και αρμονικής συνύπαρξης. Σκοπός είναι η εκστρατεία, που στη συνέχεια θα γίνει διαδραστική, να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και το 2012.

Οι πρόσφυγες δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, όπως λανθασμένα χαρακτηρίζονται πολλές φορές, αλλά είναι άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με άμεσο για την ζωή τους κίνδυνο και αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους με μόνο σκοπό την σωτηρία τους.

Πόλεμοι, διώξεις, εγκλήματα κατά της ελευθερίας, είναι κάποιοι από τους λόγους που ώθησαν πολλούς ανθρώπους στην απόγνωση και τους οδήγησαν να ψάξουν για νέες πατρίδες, προσωρινές ή μη.

Το μόνο «διαβατήριό τους» στο δύσκολο ταξίδι τους είναι το θάρρος και η ελπίδα. Θάρρος που θα το χρειαστούν για να αποφύγουν τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στο δρόμο τους και ελπίδα για την επίτευξη του στόχου τους που δεν είναι άλλος παρά να βρουν ένα ειρηνικό μέρος να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους. Πράγματα, που οι πολίτες άλλων κοινωνιών τα θεωρούν δεδομένα, γι’ αυτούς είναι απλώς ένα όνειρο και μοναδικός σκοπός της ύπαρξής τους.

πηγή:tvxs

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s