Σταμάτησε και πάλι η μεταφορά των μαθητών. Μόνο στη Θέρμη αφορά 1.200 μαθητές

του Αχιλλέα Μεταλλούλη

Για τρίτη φορά μέσα στη φετινή σχολική χρονιά σταμάτησε η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία  Αυτή τη φορά οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων διαμαρτύρονται για τη μείωση στο κόστος της μεταφοράς που αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών.
Στη Δημοτική Ενότητα Θέρμης το ζήτημα  αφόρα 1.206 μαθητές που μεταφέρονται από και προς το 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης, το 5ο Νηπιαγωγείο Θέρμης, το 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ραιδεστού, το 2ο Γυμνάσιο- Αθλητικό Νέου Ρυσίου και το 2ο Λύκειο Θέρμης. Μικρότερα προβλήματα παρατηρούνται στη Δημοτική Ενότητα Βασιλικών όπου εκεί το ζήτημα αφορά τη μεταφορά των παιδιών στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής και τη μεταφορά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Συνολικά στο νομό Θεσσαλονίκης το πρόβλημα της μεταφοράς απασχολεί περίπου 13.000 μαθητές.


Και αυτή τη φορά λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς (για τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες αλλά και ενδοσχολικές εξετάσεις) έδωσε ο δήμος Θέρμης. Για την ομαλή προσέλευση των παιδιών ο δήμος Θέρμης προχώρησε στην τροποποίηση των δρομολόγιων της δημοτικής συγκοινωνίας.
Το κόστος αυτό αλλά και το κόστος της μίσθωσης 20 λεωφορείων για την μεταφορά των μαθητών κατά το μεσοδιάστημα, μέχρι την κύρωση από τη βουλή της νομοθετικής ρύθμισης, το κόστος επιβαρύνθηκε ο δημοτικός προϋπολογισμός.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς, καθώς τότε η Νομαρχία  αρνήθηκε να πραγματοποιήσει δημοπρασία για τη μίσθωση λεωφορείων για την μεταφορά των παιδιών.
Οι αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολικών μονάδων του δήμου, που προχώρησαν στο κλείσιμο των σχολείων  και σε κινητοποιήσεις στην κεντρική πλατεία «Παραμάνα» της Θέρμης, είχαν σαν αποτέλεσμα τη διοργάνωση ευρείας σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας –Θράκης με τη συμμετοχή των υφυπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων φορέων. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η προώθηση στη βουλή νομοθετικής ρύθμισης στην οποία θα παρατείνονται μέχρι και το τέλος του 2010 όλες οι συμβάσεις των προηγούμενων ετών.
Στις αρχές του χρόνου εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των λεωφορειούχων για το μεταφορικό έργο που εκτελούν, προέκυψε για δεύτερη φορά τη φετινή σχολική χρονιά το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.
Μετά την απόφαση των λεωφορειούχων, οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αποφάσισαν την αποχή των μαθητών από τα μαθήματα και την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων για την ανάδειξη του προβλήματος και την εξεύρεση λύσης. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Παραμάνα της Θέρμης και παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –Θράκης.
Τότε με πρωτοβουλία του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων Νομού Θεσσαλονίκης
ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών, αυτοδιοικητικών και γονέων και αποφασίστηκε παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του οικονομικού ζητήματος των λεωφορειούχων.
Αποτέλεσμα της κοινής πίεσης των φορέων του νομού ήταν η νομοθετική ρύθμιση που  προώθησαν οι Υφυπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών.
Δυστυχώς όμως η μείωση του τιμολογίου από το Υπουργείο Οικονομικών είχε σαν αποτέλεσμα τη νέα αποχή των λεωφορειούχων από το μεταφορικό τους έργο και την καθημερινή ταλαιπωρία γονιών και μαθητών.

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s