Ήταν η Φουκουσίμα κάστρο Έλληνα θαλασσοπόρου;

του Νίκου Σαραντάκου

Επειδή σήμερα θα έχω πολλή δουλειά και δεν προλαβαίνω να τελειώσω το άρθρο που είχα κατά νου, αντιγράφω από το φόρουμ της Λεξιλογίας ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του φίλου Dr Siebenmal, που εκθέτει μια σαγηνευτική θεωρία για την προέλευση του ονόματος “Φουκουσίμα”, την οποία βρίσκω πολύ πειστική:

Ποιος στη μακρινή Ελλάδα γνώριζε την κακότυχη Φουκουσίμα πριν από το πυρηνικό ατύχημά της; Ποιος να φανταζόταν ότι μετά την 11η Μαρτίου 2011, τον φονικό σεισμό 9.0 R και το τσουνάμι της Ιαπωνίας αυτό το άγνωστο μέρος θα έμπαινε ορμητικά στην καθημερινότητά μας;

Ποιος κάθισε μετά από τα αποκαλυπτικά γεγονότα να ασχοληθεί με κάτι λιγότερο άμεσο από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της; Ποιος αναρωτήθηκε άραγε για την ιστορία της περιοχής και, κυρίως, ποιος προβληματίστηκε για το όνομά της; Και όμως, εδώ στη μακρινή Ελλάδα έπρεπε να πονηρευτούμε περισσότερο με αυτό το Φούκου σίμα.

Σύμφωνα με την αγγλική Wikipedia, εδώ, η πόλη Φουκουσίμα βρίσκεται στην ομώνυμη περιφέρεια και αρχικά ονομαζόταν Σινόμπου-νο-Σάτο («το χωριό του Σάτο»). Αργότερα, το χωριό άρχισε να επεκτείνεται γύρω από το κάστρο Φουκουσίμα και κατά την περίοδο Έντο (1603-1868) πλούτισε με το εμπόριο του μεταξιού.


Τι ξέρουμε για το κάστρο Φουκουσίμα; Όχι πολλά, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια: Απλώς ότι στη διάρκεια μιας πολιορκίας το 1554, ο διοικητής του αναγκάστηκε να το παραδώσει όταν τελείωσαν τα αποθέματα της τροφής τους. Το κάστρο δεν υπάρχει πια.

Φεύγοντας προς στιγμή από τις ιαπωνικές ακτές του Ειρηνικού, ας δούμε τι συνέβαινε εκείνα τα χρόνια στην απέναντι πλευρά του ωκεανού, εκεί που είναι σήμερα η Βρετανική Κολομβία στον Καναδά και η πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Εκεί, ένας μεγάλος θαλασσοπόρος που γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, ο Ιωάννης Φωκάς (Βικιπαίδεια), πιο γνωστός με το εξισπανισμένο όνομά του Χουάν ντε Φούκα (Wikipedia: Juan de Fuca) άνοιγε νέους θαλάσσιους δρόμους και ανακάλυπτε άγνωστες για τους Ευρωπαίους περιοχές.

Σύμφωνα με το άρθρο για τον Φωκά στη γουίκη, τίποτε δεν είναι γνωστό για τη ζωή του πριν μπει στην υπηρεσία των Ισπανών, κάποια στιγμή γύρω στο 1555. Με άλλα λόγια, έναν χρόνο μετά την πολιορκία του κάστρου στην απέναντι μεριά του ωκεανού, του κάστρου όπου υψώθηκε για πρώτη φορά το Σήμα του γενναίου Φωκά, το Φούκου Σήμα.

Είναι αλήθεια ότι η έρευνα για τέτοια ιστορικά γεγονότα δεν είναι εύκολη. Όποιος έχει όμως μάτια βλέπει πως στη σημερινή σημαία της πόλης

διασώζονται ολοφάνερα τα χνάρια του πρώτου εκείνου σήματος που ύψωσε ο Φωκάς: το πορφυρό του Βυζαντίου, ο έντεχνα κρυμμένος σταυρός μαζί με το βυζαντινό μισοφέγγαρο που πλέκονται να δώσουν ένα περήφανο αρχαϊκό Φ.

Φούκου-Σήμα: Στα χνάρια ενός ακόμη μεγάλου Έλληνα;

Ένα μόνο έχω να προσθέσω σε όσα γράφει ο φίλος Dr Siebenmal. Είναι αλήθεια ότι η αγγλική Βικιπαίδεια ελάχιστα γράφει για το κάστρο της Φουκουσίμα, αλλά η ιαπωνική έκδοση λέει κάπως περισσότερα. Επειδή όμως γιαπωνέζικα δεν ξέρω, το έβαλα στο μεταφραστήρι της γκουγκλ, που μου έβγαλε τα εξής εξαιρετικά ενδιαφέροντα, που όμως είναι σχεδόν ακατανόητα επειδή, όπως ξέρετε, η μηχανική μετάφραση δεν έχει τελειοποιηθεί και αφήνει αμετάφραστες όσες λέξεις δεν ξέρει.

Kiso Masa Γιόσι ήταν και η κατοικία.Tokugawa Ieyasu ήτανToyotomi Hideyoshi τοποθετήθηκε στο πλάι, ώστε Ogasawara贞庆 να Kisohukushima εισέβαλε και διέταξε να κάνουν.Tokugawa Ieyasu και Καντού σφραγίδα Έλληνα ναυτικού κινείται, το κάστρο εγκαταλείφθηκε.

Δυστυχώς, πνίγομαι στη δουλειά και δεν προλαβαίνω να ψάξω περισσότερο, αλλά αν κάποιος ξέρει γιαπωνέζικα ή έχει καλύτερο μεταφραστήρι ας βοηθήσει, να φανεί καλύτερα το αποτύπωμα του Ιωάννη Φωκά στη Φουκουσίμα. Και καλό μήνα!

http://sarantakos.wordpress.com/2011/04/01/juandafuca/

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s