Αθήνα: “πόλη για να ζεις” ή για να μην ζεις

Η ετήσια λίστα που απαριθμεί τις καλύτερες πόλεις για να ζεις, επέλεξε (και φέτος) ως πρώτη το Βανκούβερ του Καναδά. Η Αθήνα, φτωχός συγγενής, βρίσκεται στην 63η θέση, έχοντας πολλά ακόμα να λύσει.

Είναι δεδομένο πως η σχέση της Ελλάδας με τις εκθέσεις και τις διάφορες λίστες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, δεν είναι καλή. Κάθε λίγο και λιγάκι, διεθνείς οργανισμοί και δεξαμενές σκέψεων προχωρούν σε βαθμολογήσεις οι οποίες έρχονται να επαληθεύσουν όλα όσα εμείς οι ίδιοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Ακροβατώντας συνήθως ανάμεσα στη μετριότητα και στο μη υποφερτό, η χώρα μας σπανίως βγαίνει κερδισμένη σε οποιαδήποτε κατάταξη. Η λίστα που συνέταξε και δημοσιοποίησε πρόσφατα…

το Economist Intelligence Unit (EIU), έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω.
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το EIU δημοσιοποίησε μία λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνονται 140 πόλεις. Με βάση μια σειρά από 30 ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια τα οποία εντάσσονται σε 5 ευρύτερες κατηγορίες (σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός- περιβάλλον, εκπαίδευση, και υποδομές), οι πόλεις  αυτές βαθμολογούνται από το 1 έως το 100 για τις συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους. Το 1 αντικατοπτρίζει συνθήκες που θεωρούνται «ανυπόφορες», ενώ το 100 τις «ιδανικές».
Για το 2011, οι αγγλοσαξονικές πόλεις έχουν την τιμητική τους, μιας και στην πρώτη δεκάδα οι επτά ανήκουν στον Καναδά και την Αυστραλία. Το Βανκούβερ (98%)  θεωρείται η πλέον ιδανική πόλη για να ζει κανείς, ενώ ακολουθούν η Μελβούρνη (97,5%) και η Βιέννη (97,4%). Στον αντίποδα, οι ουραγοί της λίστας είναι χώρες της Αφρικής και της Ασίας, με την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε (37,5%), να είναι αυτή που καταλαμβάνει την τελευταία θέση του καταλόγου.
Οσο για την Αθήνα, αυτή φιγουράρει στην 63η θέση, συγκεντρώνοντας 81,2%. Εάν θέλουμε να παρηγορηθούμε, μπορούμε να κοιτάξουμε μόλις 7 θέσεις προς τα πάνω όπου θα συναντήσουμε τη Νέα Υόρκη ή ακόμα και να χαμογελάσουμε επιδεικτικά κοιτώντας την… ξεπεσμένη στην 110η θέση Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η αλήθεια της λίστας αναφέρει πως η πρωτεύουσά μας αποτελεί τη χειρότερη ευρωπαϊκή μητρόπολη για να βιώνει κανείς την καθημερινότητά του. Αγγίζοντας το όριο του 80%, κάτω από το οποίο οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν πως η διαβίωση αρχίζει να καθίσταται προβληματική, η πόλη μας εμφανίζεται ως αρκετά προβληματική στον τομέα των υποδομών και της εκπαίδευσης.
«Οι μεσαίου μεγέθους και σχετικά αραιοκατοικημένες πόλεις στις ανεπτυγμένες χώρες, συνήθως καταλαμβάνουν καλές θέσεις στη λίστα, καθώς διαθέτουν  πολιτισμικά πλεονεκτήματα και κατάλληλες υποδομές, ενώ παράλληλα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η εγκληματικότητα και ο συνωστισμός». Οταν η Αθήνα δεν πληροί καμία από τις -υπογραμμισμένες- παραμέτρους που θέτει ο συντάκτης της έκθεσης Jon Copestake για το πρότυπο μιας βιώσιμης πόλης, παρά μόνο «υιοθετεί» τις αρνητικές μεταβλητές που αναφέρει (αν και μάλλον τα στοιχεία της εγκληματικότητας και του συνωστισμού αποτελούν την… ουρά των αθηναϊκών μειονεκτημάτων), τότε γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους βρίσκεται τόσο χαμηλά στην κατάταξη.
Ας τον ευγνωμονούμε τουλάχιστον, που δεν συμπεριέλαβε παράγοντες όπως το ΑΕΠ ανά Αθηναίο κάτοικο,  την ύπαρξη πρασίνου, την καθαριότητα, την… την… την… Ισως τότε το Χαράρε της Ζιμπάμπουε θα έπρεπε να νιώθει πως απειλείται για την «πρωτιά» του.

Η κορυφή και ο… πάτος

1. Βανκούβερ – Καναδάς (98%)
2. Μελβούρνη – Αυστραλία (97,5%)
3. Βιέννη – Αυστρία (97,4%)
4. Τορόντο – Καναδάς (97,2%)
5. Κάλγκαρι – Καναδάς (96,6%)
6. Ελσίνκι – Φινλανδία (96,2%)
7. Σύδνεϋ – Αυστραλία (96,1%)
8. Περθ – Αυστραλία (95,9%)
9. Αδελαΐδα –Αυστραλία (95,9%)
10. Οκλαντ – Νέα Ζηλανδία (95,7%)

63.  Αθήνα – Ελλάδα (81,2%)

131. Κολόμπο – Σρι Λάνκα (48,5%)
132. Ντακάρ – Σενεγάλη (48,3%)
133. Τεχεράνη – Ιράν (45,8%)
134. Ντουάλα – Καμερούν (44%)
135. Καράτσι – Πακιστάν (40,9%)
136. Αλγέρι – Αλγερία (39,4%)
137. Λάγος – Νιγηρία (39%)
138. Πορτ Μορέσμπι – Ν. Γουινέα (38,9%)
139. Ντάκα – Μπαγκλαντές (38,7%)
140. Χαράρε – Ζιμπάμπουε (37,5%)

ΠΗΓΗ: ANTINEWS

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s