ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – 4 μήνες απραξίας και χειμέριας νάρκης

γράφει ο Τατιανός Μάγγος

Κάποιοι βιάστηκαν να κάνουν κριτική για ανυπαρξία πολιτιστικού έργου και κοινωνικής πολιτικής θεωρώντας ότι με το να υποβαθμίζεται το έργο που έγινε την τετραετία 2007-2010 στο δήμο Θερμαϊκού, μπορεί να κρύψει την ανικανότητά τους για τη συνέχιση των θετικών για τον τόπο στοιχείων και συνάμα τη δημιουργία του νέου, του φρέσκου, του καινούριου.
Θεωρώ υποχρέωσή μου, όχι να υπερασπιστώ (ως πρώην αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου) το έργο που επιτελέστηκε, αλλά να υπερασπιστώ την αλήθεια.


Για το λόγο αυτό θα παραθέσω για άλλη μια φορά αυτό που έγινε και που αποτελεί μια βάση για τη διοίκηση ώστε να ξεκινήσει ο νέος πρόεδρος ή αντιδήμαρχος από κάπου και σε συνδυασμό με το έργο των άλλων πόλεων (Μηχανιώνα, Επανομή) να συγκεράσει κάθε θετικό στοιχείο και να συνθέσει πάνω στους καμβάδες που ήδη υπάρχουν.


Η πολιτική επιλογή ανήκει στους διοικούντες και η κριτική στους πολίτες του νέου δήμου.
Οι κολοβές αλεπούδες της μικροπολιτικής ας σωπάσουν κι ας σηκώσουν τα μανίκια. Έχουν μπροστά τους πολλά να αντιμετωπίσουν και αντί να λοιδωρούν ας πέσουν με τα μούτρα στο έργο.

Θυμάμαι όταν τον Ιανουάριο του 2007 ανέλαβα την προεδρία του  Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Θερμαϊκού. Μπήκα σ’ ένα άδειο γραφείο που δεν είχε ούτε έναν υπάλληλο. Υπήρχε ένα ένα fax κι ένας παλιός υπολογιστής χωρίς internet. Ο γραμματέας του ήταν δανεικός κι είχε άλλες τρεις επιπλέον αρμοδιότητες (ήταν γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, γραμματέας του Αθλητικού Κέντρου και γραμματέας της δημαρχιακής επιτροπής. Άλλαξε μέσα σε ένα εξάμηνο και φτου απ’ την αρχή). Δεν κατηγόρησα κανέναν για ό,τι έγινε ή δεν έγινε. Κοίταξα μπροστά κι είμαι περήφανος γι αυτό. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια έγιναν κοσμογονικές αλλαγές και μπήκαν νέες βάσεις. Συνεχίστηκε η διαδικασία του ΑΣΕΠ από το 2006 και τελικά προσλήφθηκαν το 2008 οι 6 υπάλληλοι του Πολιτιστικού. Σήμερα υπηρετούν 5 μόνιμοι  υπάλληλοι εκεί.

Δημιουργήθηκαν εκδηλώσεις που έγιναν για πρώτη φορά και που σήμερα πια πολύ φοβάμαι δε θα συνεχιστούν.
Για παράδειγμα τί έγινε στην Περαία, στους Ν. Επιβάτες ή στην Αγ. Τριάδα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου; Έγινε κάτι τα Χριστούγεννα που πέρασαν; Ούτε μια εκδήλωση. Πού είναι το Χριστουγεννιάτικο χωριό, πού είναι οι χορωδίες, η βραδιά συμφωνικής μουσικής, η εκδήλωση “Οι άνθρωποί μας” με τις βραβεύσεις; Πού είναι οι γεμάτες αίθουσες του ΚΑΠΠΑ;

Είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι ένα δυναμικό κομμάτι του δήμου Θερμαϊκού έχει χάσει την αίγλη του και βυθίστηκε σε χειμέρια νάρκη. Το Πολιτιστικό Κέντρο που με μεγάλο μεράκι διοργάνωνε πλήθος εκδηλώσεων, που έφερνε χιλιάδες επισκεπτών στους Ν. Επιβάτες με τη γιορτή της Αποκριάς, που με τα πρωτότυπα αφιερώματά του βοηθούσε το έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Α21 – ενάντια στην κοινωνική αδικία, που δημιουργούσε θεματικές εκδηλώσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που βράβευσε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα. Μια τετραετία γεμάτη από έργα που ανεβάζουν το πνευματικό επίπεδο και ψυχαγωγούν συνάμα.

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s