Ποιός θα πληρώσει την αποχέτευση και τους “βομβαρδισμένους” δρόμους στην Επανομή;

ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Επανομή
Ποιός θα πληρώσει την αποχέτευση και τους “βομβαρδισμένους” δρόμους;
Γ. Αλεξανδρής: μια λύση είναι να προεισπραχτούν από τους Επανομίτες και αργότερα τα ποσά αυτά να αφαιρούνται από τις συνδέσεις.

Η απαράδεκτη κατάσταση των δρόμων μετά τα σκαψίψατα της αποχέτευσης, προκάλεσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Επανομής, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών.  Την Τετάρτη 16/2/2011 ο Δήμαρχος κ. Αλεξανδρής συναντήθηκε με κατοίκους και επαγγελματίες στο Δημαρχείο Επανομής όπου συζητήθηκε το θέμα της αποχέτευσης και η προοπτική του.


Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις και εκδοχές, ώστε να διασφαλιστεί και το υπόλοιπο ποσό που χρειάζεται για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης. Ο εργολάβος είναι απλήρωτος (έχει να παίρνει 1,5-1,8 εκ.€) και σταμάτησε το έργο που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2010.  Ο δήμος πήρε παράταση μέχρι τη λήξη του 2011.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού ανέλυσε κάποια πιθανά σενάρια:
1.Να εισπραχτούν τα οφειλόμενα χρήματα από το νερό ή να κοπούν οι συνδέσεις. Υπάρχουν περίπου 1εκ. € που χρωστούν από το νερό στην Επανομή, πολλοί και διάφοροι. Τα λεφτά αυτά να διατεθούν στο έργο της αποχέτευσης και σε απλήρωτους υπαλλήλους της ύδρευσης.
2.Να δώσει και ο δήμος κάποιο ποσό (περίπου 300.000€) για να συνεχίσει ο εργολάβος.
3.Να γίνει προείσπραξη του υπόλοιπου ποσού από τους κατοίκους της Επανομής άμεσα και να αφαιρείται αργότερα από τις συνδέσεις.
4.Να γίνει δάνειο. Λύση που φαίνεται επώδυνη επειδή ο δήμος είναι υπερχρεωμένος και δύσκολα θα του δανείσουν.
5.Να πάρει το έργο η ΕΥΑΘ και να το τελειώσει, εισπράττοντας και τα μελλοντικά κέρδη από τα τέλη της αποχέτευσης.
6.Να μη γίνει το έργο. Επικίνδυνη λύση, λόγω Ε.Ε. Τα λεφτά πληρώθηκαν και αν ζητηθούν να επιστραφούν τότε θα μπουν και πρόστιμα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο κ. Μαυρομάτης, ενώ άσχημη εντύπωση και αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απουσία του πρώην δημάρχου Επανομής κ. Οικονομίδη.
Ο κ. Μαυρομάτης πρότεινε να συνεχιστεί το έργο σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ επειδή:
1.Όλο το δίκτυο του Δήμου Θερμαϊκού πλην Επανομής το έχει η ΕΥΑΘ. Θεωρεί ότι καλό είναι να υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης του έργου σ’ όλον τον δήμο.
2.Έχουν αγοραστεί ακριβά μηχανήματα που δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν χωρίς ειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρησή τους και σε περίπτωση βλαβών θα είναι δύσκολο και χρονοβόρο να καλεί ο δήμος εξωτερικούς συνεργάτες.
3.Να μπει το έργο στην ΕΕ όπως στις τουριστικές περιοχές που έχουν ενιαίο χαρακτήρα για να μπορεί να πάρει παράταση ευκολότερα.
Προτείνει ακόμη να γίνει διαπραγμάτευση με την ΕΥΑΘ μετά από αποτίμηση του τι δίνουμε ώστε να μην εκχωρηθούν τα πάντα μιας και το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η πρόταση φάνηκε να βρίσκει τον κ. Αλεξανδρή σύμφωνο σε πρώτη φάση. Στη συνέχεια όμως – σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αλεξανδρής – στη διαπραγμάτευση “πάμε ξεβράκωτοι” και θα έχουμε φτωχά αποτελέσματα. Αν το έργο γίνει με χρήματα του δήμου ωφελημένη θα είναι η Επανομή που θα εισπράττει τα τέλη από τις συνδέσεις και τους λογαριασμούς.

Φυσικά ο δήμος είναι ανοικτός και σε άλλες προτάσεις απ’ όποιον έχει μια καλή ιδέα. Εμείς λοιπόν, του προτείνουμε να κάνει διαγωνισμό και να βραβεύσει τις πέντε καλύτερες ιδέες, αντί να βραβεύει διάφορους άλλους.

Όσο για τους δρόμους που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, θα επιλεγεί η λύση με το χαλίκι και πάλι με την επιφύλαξη ότι επειδή η εργασία αυτή είναι υποχρέωση του εργολάβου, αν το αναλάβει σήμερα ο δήμος για να μπαλώσει τρύπες μπλέκονται δυο στο ίδιο έργο και αυτό σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ΤΥ, θα αποτελεί αιτία να αρνείται ο εργολάβος τις όποιες κακοτεχνίες προκύψουν μελλοντικά (ακόμη και αυτές που θα προέκυπταν με δική του ευθύνη).
Πιάσ’ το αυγό και κούρευτο δηλαδή.

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s