Θολό, ως προς τις προθέσεις της Δημοτικής αρχής, παραμένει το τοπίο της σχολικής στέγης στο Δήμο Θερμαϊκού.

Χάνονται πολλές διδακτικές ώρες εξαιτίας των προβλημάτων με την μεταφορά των
μαθητών και τις κινητοποιήσεις των γονέων

Πιο συγκεκριμένα: Στο Δήμο Θερμαϊκού δυο μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, το 1ο Γενικό Λύκειο Θερμαϊκού και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια ιδιωτών. Στο δημοτικό σχολείο μάλιστα τα παιδιά μεταφέρονται με τουριστικά λεωφορεία.
Τα προβλήματα ξεκινούν από τότε που το ΥΠΔΒΜΘ (Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων) ανακοίνωσε τις περίφημες συγχωνεύσεις διαφόρων σχολικών μονάδων. Στο άκουσμα της είδησης, πολλοί “καλοθελητές” έσπευσαν να διαδώσουν ότι τα σχολεία θα μεταφερθούν ή θα συστεγαστούν με άλλα γιατί η λειτουργία τους είναι δαπανηρή και ασύμφορη για το δήμο, που δε θα μπορεί από το νέο σχολικό έτος να πληρώνει ούτε τα ενοίκια, ούτε τη μεταφορά των μαθητών.
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, κανένας επίσημος φορέας του δήμου Θερμαϊκού δεν ασχολήθηκε με το θέμα και οι φήμες οργιάζουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρνητικές διαθέσεις στους γονείς και τα παιδιά.
Έτσι λοιπόν ακούγονται τα παρακάτω:
Τα δυο λύκεια στην Περαία θα συστεγαστούν στο κτίριο του 2ου ΓΕΛ και θα γίνει διπλοβάρδια.
Το 5ο Δημοτικό θα συστεγαστεί με το 4ο και θα γίνει διπλοβάρδια και εκεί. Αν δε γίνει αυτό τότε το 5ο Δημοτικό θα διαλυθεί και τα παιδιά του θα μοιραστούν στο 1ο, το 2ο, το 3ο και το 4ο σχολείο (μήπως θα πάνε και παραπέρα;).
Αν κάτι από τα παραπάνω επαληθευτεί θα αναστατωθούν πάνω από 1.000 οικογένειες και θα ανατραπεί ο προγραμματισμός τους. Θα διακοπεί η λειτουργία των ολοημέρων και θα γυρίσουμε πολύ πίσω. Και ποιος θα αναλάβει μια τέτοια ευθύνη;

Στα σενάρια αυτά μέχρι τώρα έχουμε την αντίθεση των εκπαιδευτικών που δεν αποδέχονται τις  συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων με οικονομικά κριτήρια.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, κ. Μαντάς Κομνηνός, τόνισε ότι θα γίνουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι δάσκαλοι. «Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Υπάρχει πρόταση να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «οι συνενώσεις σχολικών μονάδων θα πρέπει να γίνονται όπου είναι λογικό και όπου είναι δυνατό να γίνουν. Εδώ έχουμε ένα πογκρόμ συγχωνεύσεων» ενώ συμπέρανε ότι «εάν προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ποσοτικά το θέμα των σχολείων έχουμε χάσει την ουσία».

Οι προθέσεις των ανώτερων διοικητικών παραγόντων της εκπαίδευσης φαίνεται να συνηγορούν στην ίδρυση νέων σχολικών μονάδων στο δήμο Θερμαϊκού κι όχι σε συγχώνευση ή κατάργηση ήδη υπαρχόντων.

Ο δήμος Θερμαϊκού σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. διατυμπανίζει ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι έχει πρόβλημα με τις πληρωμές. Παράλληλα καλείται να αναλάβει από το νέο σχολικό έτος τις υποχρεώσεις λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Είναι καιρός ο δήμος να πάρει μια ξεκάθαρη θέση στο φλέγον ζήτημα των σχολείων. Τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2011; Ποια είναι η πρόταση του δήμου Θερμαϊκού; Θα προτείνει διπλοβάρδια και συγχώνευση ή λειτουργία και μεταφορά ή ακόμη καλύτερα επίσπευση διαδικασιών για την ανέγερση σχολικών κτιρίων; Στην προηγούμενή του θητεία ο κ. Αλεξανδρής διέθεσε 1.000.000€ για την κατασκευή αποδυτηρίων και κερκίδων στο γήπεδο του ΠΑΟΝΕ. Σήμερα καλείται να στηρίξει κάτι ιερότερο. Την παιδεία.
Μήπως πρέπει ο δήμαρχος κ. Αλεξανδρής να “κατασκηνώσει” έξω από τα γραφεία της κ. Διαμαντοπούλου μέχρι να πάρει αυτά που πρέπει για τα σχολεία του, για τη νεολαία του;

Πρόσφατα με πρωτοβουλία του ο δήμαρχος Θέρμης συγκέντρωσε γονείς σε 5-6 λεωφορεία και πήγαν στην Περιφέρεια να διαμαρτυρηθούν για τη μεταφορά των μαθητών (έχουν κι αυτοί το πρόβλημα). Ο δήμαρχος Θερμαϊκού ήταν απών. Όχι μόνο δεν προχώρησε σε παρόμοια ενέργεια, αλλά ούτε τη συμπαράστασή του δεν πρόσφερε στους γονείς που αναγκαστικά πήγαν μόνοι τους. Ούτε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ασχολήθηκε. Αυτά είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά στο Δήμο Θερμαϊκού και οι ανησυχίες των γονιών είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Ένας γονέας του λυκείου.

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s