Απόφαση-κόλαφος για το χρυσό της Χαλκιδικής

Με μια απόφαση-βόμβα για την «Ελληνικός Χρυσός», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την εταιρεία να επιστρέψει επιδοτήσεις 15 εκατ. ευρώ καθώς η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων επιχειρηματικού-εκδοτικού ομίλου, το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και, ως εκ τούτου, η εταιρεία έλαβε επιδοτήσεις κατά παράβαση των κανόνων της E.E. περί κρατικών ενισχύσεων.

Ύστερα από έρευνα, η οποία κινήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2003 ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς…

ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, η πωλητήρια σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών. Η Επιτροπή έλαβε σχετική καταγγελία τον Ιούλιο του 2007.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έξι μήνες αργότερα, η αγοραία αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων ήταν 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή 37 φορές παραπάνω, ενώ η μεταβίβαση των Μεταλλείων στην αγοράστρια εταιρεία πραγματοποιήθηκε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό και μαζί εκποιήθηκαν άλλα 70 περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, στην ίδια τιμή των 11 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η αξία της European Goldfields έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια στα χρηματιστήρια TSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη.

Στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία, συμμετοχή της τάξης του 19,5% έχει η Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, ενώ με 5,7% συμμετέχει ο εργολάβος Δημήτρης Κούτρας, επικεφαλής του κατασκευαστικού τομέα.

protothema

 

Advertisements

Υποβολή σχολίου (ακόμη και ανώνυμα ως Guest). Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι προαιρετικά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s