Τατιανός Μάγγος – Η διοίκηση είναι θέμα αντίληψης

“Οι υπηρέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να χαρακτηρίζονται από ήθος και αξιοπρέπεια. Όταν αυτά τα στοιχεία διαπιστώσεις ότι εκλείπουν τότε αποχωρείς.”

Σε μια συνέντευξη στον τοπικό τύπο ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Τατιανός Μάγγος εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση και την ανεξαρτητοποίησή του. 1. Ποιοι είναι οι λόγοι της αποχώρησής σας από τη διοίκηση Αλεξανδρή; Πρώτα πρώτα θέμα αρχών, έπειτα το επίπεδο συνεργασίας, κατόπιν η κακή χημεία μεταξύ των ατόμων και τέλος η έλλειψη φαντασίας κατά την άσκηση της εξουσίας. Πιο συγκεκριμένα, το να εργάζεται κάποιος και να δέχεται πισώπλατα μαχαιρώματα και τρικλοποδιές από το “δικό του” περιβάλλον ίσως να ακούγεται φυσιολογικό στη σημερινή εποχή που απαξιώνεται η πολιτική, έχει όμως όρια και αυτά ξεπεράστηκαν. Δεν βλέπει ούτε ερμηνεύει ο καθένας με τον ίδιο τρόπο τις συμπεριφορές. Υπάρχουν άνθρωποι που πορεύονται με ψηλά το κεφάλι, χωρίς να φιλούν κατουρημένες ποδιές. Ως εκπαιδευτικός θέλω να αντικρίζω αύριο τους μαθητές μου στα μάτια και να είναι υπερήφανοι για τις αξίες που τους μετέδωσα και τους μεταδίδω. Ακόμη πιστεύω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να υποστηρίζονται – τουλάχιστον από την ομάδα τους – κι όχι να δημιουργούνται φαινόμενα εσωστρέφειας που όλοι γνωρίζουμε που καταλήγουν. Καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση της ομάδας παίζει ο αρχηγός. Αυτός οφείλει να “δέσει” το σύνολο και να εμπνεύσει τη συνεργασία. Όταν κάποια στιγμή έρθει η ώρα των αποφάσεων το τιμιότερο είναι να αποχωρείς έγκαιρα, ώστε ο καθένας να τραβήξει το δρόμο του όπως αυτός θεωρεί καλύτερο για το συμφέρον του τόπου.

2. Γιατί παραιτηθήκατε τώρα κι όχι π.χ. πριν ένα χρόνο ή δύο; Δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψεις τους ανθρώπους που σε προτίμησαν. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά είχα στο νου μου να υλοποιήσω κάποιους στόχους και αυτό εκτιμήθηκε από τον κόσμο που με στήριξε. Γι αυτό ειλικρινά μέσα από την καρδιά μου θα τους λέω πάντα ένα ευχαριστώ. Αν η παραίτησή μου γινόταν νωρίτερα, θα εμπόδιζε πολύ περισσότερο τους αρχικούς στόχους που είχα θέσει και υποσχεθεί στους κατοίκους της περιοχής.

3. Τι απαντάτε στα σενάρια που θέλουν να παραιτείστε επειδή σας διώχνουν; Θεωρώ ότι αυτής της μορφής τα σενάρια στερούνται σοβαρότητας. Ο δήμαρχος ζήτησε απ΄ όλους τους δημοτικούς συμβούλους του στις 1 Ιουλίου γραπτή δήλωση υποστήριξης. Και μόνο η πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τους συνεργάτες του. Δηλαδή αναρωτήθηκα μέχρι τώρα δίπλα του τι κάναμε όλοι εμείς; Έτσι απήντησα αρνητικά τηρώντας μια ξεκάθαρη και τίμια στάση. Κατόπιν η παραίτησή μου από τις θέσεις ευθύνης υποβλήθηκε γραπτά στις 2 Ιουλίου 2010 και μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει το παραμικρό.  Θεωρώ φυσιολογική την αντίδραση να πουν κάποιοι ότι με διώχνουν μια και αυτό τους βολεύει. Εκτιμώ ότι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες και όχι αραχνιασμένοι. Το έργο μου είναι προφανές και σύντομα θα φανεί στον απολογισμό των πεπραγμένων που έχω υποβάλλει. Γνωρίζετε πολλούς να διώχνουν συνεργάτες που αποδίδουν και παράγουν έργο;

4. Πως αξιολογείτε τη θητεία Αλεξανδρή; Ξεκίνησε με απειρία, έκανε κάποιο έργο, διαχειρίστηκε – τα πρώτα χρόνια – την επικοινωνία με τραγικό τρόπο, στάθηκε άτολμη στην εφαρμογή δραστικών λύσεων απέναντι σε προβλήματα, υπαναχώρησε σε πολλές αποφάσεις μετά από πιέσεις, δεν ξέφυγε από την τοπικιστική οπτική και λειτούργησε χωρίς φαντασία. Για παράδειγμα δεν ακολουθήθηκε σωστή εισπρακτική πολιτική με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων. Είναι αδιανόητο να μην έχουν εισπραχτεί 1,5 εκ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια και ο δήμος να βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, κάτι για το οποίο διαφωνώ κάθετα.